čtvrtek 17. října 2013

2. Mistrovství České republiky v Králičím hopu je za námi


Minulou sobotu, konkrétně 12. října 2013, jste mohli v Jaroměři-Josefově vidět zajímavou podívanou. V prostorách bývalého vojenského kasína, v nádherných společenských prostorách, zde hopsali králíci.
Konalo se zde totiž 2. Mistrovství České republiky v Králičím hopu. Rychnovský tým králičího hopu byl samozřejmě u toho.
bývalé vojenské kasino v Josefovské pevnosti - zde proběhly závody

Závody proběhly při příležitosti konání Krajské výstavy drobného hospodářského zvířectva, jejíž expozici jste mohli shlédnout jen přes ulici, v prostorách Josefovské pevnosti. Prostory to byly parádní a těch zvířátek!!! Hlavně jsem byla fascinovaná obrovskými králíky, kteří si hověli přes 2 kotce a měli skoro 8,5kg!

8,5 kg králík

výstava v Josefově - část expozice králíků

Josefovská pevnost

Mistrovství republiky začalo již od rána a program byl nabitý až do večera, neboť bylo přihlášených více jak 180 startujících králíků. Závodilo se ve čtyřech disciplínách (rovinka, parkur, skok daleký a vysoký), přičemž rovinka s parkurem byly ještě rozděleny na lehkou, střední a těžkou třídu, v elitní třídě se tentokrát nezávodilo. Umíte si tedy představit ten frmol, spěch a chaos... Závod se také nakonec protáhl až do nočních hodin.


Z našeho rychnovského týmu se závodu zúčastnilo 5 králíků a nevedli si vůbec špatně, spíše to byl závod plný překvapení. Kromě "mazáků" Ivanhoe a Fanny, kteří se v září zúčastnili ME v Králičím hopu v Havlíčkově Brodě hopali ještě Tony a Ramses I. s Martinou Bernardovou a s Vlaďkou Bernardovou běžel králík jménem Flag. Všichni tři poslední jmenovaní závodili úplně poprvé, dá se říct, že v Josefově svou kariéru začali. Rychnovský králičí hop startoval jen v rovinkách a parkurech, konrétně Ramses a Tony v lehkých třídách rovinky a parkuru, Flag lehká rovinka (bez parkuru) a do střední třídy rovinky a parkuru byli přihlášeni Ivanhoe (alias Ivánek) a Fanny. 

Nejlépe si vedl Ramses. V lehké rovince skončil 16. z 52 a 9. z 25 v lehkém parkuru, což je na první závody výborné umístění. Fanny si také nevedla špatně, střední rovinka 11. z 20 a ve středním parkuru 11. z 16 startujících. Tony je náš nový objev a mazlíček, ač ji máme od léta, nikdo s ní neskákal, neboť je to králíček "nehopací", zato roztomilý, chlupatý a moc přítulný, původně určený k mazlení. Začala hopat náhodou na předváděčce při příležitosti Podorlické chovatelské výstavy. Skákala nejdříve váhavě, ale skákala a skákala čím dál líp (někdy se těžko dá ukočírovat), až jsme se rozhodli, že ji narychlo necháme očipovat a vezmeme ji na MČR. Nevedla si vůbec špatně, na závodech skákala jen 14 dní a v lehké rovince skončila 21. z 52, v lehkém parkuru 23. z 25. Tony předvedla to, co je na tomto sportu báječné. Pokud to králíka začne opravdu bavit, tak nemusí být žádný speciální s „hopacími geny“, ale klidně i obyčejný, malý, chlupatý, jako právě Tony.
Velkou zajímavostí je to, jak i králíci musí mít na závodění svůj den. Ivanhoe (alias Ivánek), který skvěle zabodoval na ME se tentokrát rozhodl, že jednoduše skákat nebude a z celého týmu podával jedny z nejhorších výkonů. Králíkovod Martina se s ním doslova trápila u každé překážky, takže ve střední rovince byl hned v prvním rozběhu diskvalifikován za překročení časového limitu (navíc mnoho chyb po trati) a tím pádem i když byl druhý běh lepší byl diskvalifikovaný celkově. Střední parkur taky moc kazil, takže měl celkem 18(!!!) chyb a proskákal se na poslední místo.

Vladěnka s Flagem
Nepochopitelně stejně trápil Vladěnku závodní nováček králík Flag, který je sice mladý, ale v krvi totální hopák a hlavně jak mu to na trávě skáče, to byste koukali, naprosto excelentně. Zde také pěkně selhal a zvolil na Vladěnku stejnou metodu jako Ivánek na Martinu. Neseděli oni v autě vedle sebe? Asi ano!!! Takže Flag byl bohužel diskvalifikován v obou rozbězích za překročení časového limitu, alespoň tak neshazoval překážky jako Ivan, ale to se ho muselo skoro na kolenou prosit, aby ji přeskočil. Přesto Vladěnce a Flagovi moc gratulujeme, protože byli vyhlášení za "nejstarší" závodní dvojici celého závodu a byli odměněni novou krásnou překážkou. Hurá!


NEJ: nejstarší a nejmladší účastnice závodu
Velký dík samozřejmě patří všem organizátorům a sponzorům – firmě Apetit, Vitakraft nebo organizátorům Krajské výstavy, protože byly krásné ceny a každý startující obdržel dárkovou tašku.

Tento rok to byly poslední závody, další se chystají již v nové sezóně 2014. Bylo to moc fajn, sice hodně náročné, ale i tak to stálo za to a našemu týmu se moc líbily.

Další fotografie naleznete v naší FOTOGALERII.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.